sonbaharda beslenme
Sağlıklı Beslenme

Mevsim Geçişlerinde Beslenme: Sonbahara Merhaba!

Havalar bu sene soğumakta biraz geç kalmış olsa da ekime girerken sonbahar yavaştan serinliğini hissettirmeye başladı. Yaz mevsimine ve onun özelliklerine adapte olmuş vücudumuz için artık yeni bir adaptasyon süreci başlıyor. Vücut kendini soğuğa karşı adapte etmek ve kendini en iyi şekilde korumak istiyor. Bu yüzden mevsim geçişlerinde (ki burada özellikle yazdan sonbahara geçişten bahsediyorum) vücutta birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Saç dökülmesi, yorgun hissetme ve halsizlik bu dönemin belirgin özelliklerindendir. Tabiki bu sorunların altında başka sebepler de yatabilir ancak sebep mevsim geçişiyse vücudumuza en iyi şekilde nasıl destek olabileceğimizi öğrenmemiz gerekiyor.

1) Güçlü Bir Beslenme Şart

Mevsim geçişini en iyi şekilde atlatmak, kendimizi yeni bir mevsime hazırlamak ve güçlü bir vücut direnci için güçlü bir beslenme şart. Vücuda ihtiyacı olan yeterli enerjiyi sağlamak, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için;

a) Sebze ve meyve tüketimini arttırın.

Mevsimine uygun günlük toplam 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmek yeterli vitamin ve mineral alımının önemli adımlarından bir tanesidir.

b) Tam tahıllı besinlere sofranızda yer açın.

Bulgur, tam buğday ekmeği, çavdar ve yulaf gibi besin değeri yüksek tam tahıllı besinler bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir.

c) Şeker ve rafine tahıl miktarını azaltın.

Beyaz ekmek, pirinç ve şeker gibi rafine ürünlerin besin değeri düşük ve glisemik indeksi yüksek olduğu için bu besinlerin tüketimini azaltmakta fayda vardır.

d) Yeterli miktarda protein alınmalı.

Besinlerdeki protein kaynakları bitkisel ve hayvansal kaynaklar olarak ikiye ayrılıyor. Bitkisel protein kaynakları için haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketmek sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını da destekleyecektir. Et ürünlerinden daha çok balık ve tavuğu tercih etmek, süt ve süt ürünlerini orta miktarda tüketmek de önemli adımlardandır.

Bu beslenme adımlarına bakınca aslında yine karşımıza Akdeniz tipi beslenme yani Akdeniz diyeti çıkıyor. Akdeniz tipi beslenerek güçlü beslenmek mümkün!

— İlginizi Çekebilir —

Akdeniz diyeti nedir?

2) Su miktarı arttırılmalı

Yazın sıcaklığın artmasıyla birlikte suyu daha çok tükettiğimiz aşikar. Havaların soğumasıyla beraber ise su içme isteği azalıyor. Ancak unutulmamalıdır ki su vücuttaki ısı dengesini sağlayan ve cilde nem veren en önemli maddelerden bir tanesidir. Havalar soğukken de yeterli miktarda su içmek özellikle cilt sağlığımız için çok faydalı olacaktır.

3) Hareket et!

Mevsim geçişlerinde eğer yeterli beslenmiyorsanız kendinizi biraz daha yorgun hissedebilirsiniz. Güçlü bir beslenme ilk adım olmakla beraber hareket etmek de sizi daha zinde tutacak önemli adımlardan bir tanesidir. Düzenli egzersizle beraber vücutta serotonin, dopamin gibi hormonların seviyesi artar. Bu da daha dinç olmanıza yardımcı olur.

4) Kendine vakit ayır!

Belki artık hepimiz sağlıklı beslenmemiz, su içmemiz ve hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz. Ancak hayatın hızı içinde kendimize vakit ayırmayı unutuyoruz. Biraz yavaşlamak, kendinizle vakit geçirmek, düşüncelerinizi sakinleştirip daha olumlu yapmak sizi zihinsel olarak daha huzurlu yapacaktır. Gün içinde en azından yarım saatinizi kendinize ayırmayı deneyebilirsiniz. Yüzünüze maske yapabilir, dans edebilir veya en sevdiğiniz yemeği hazırlayıp kendinize vakit ayırabilirsiniz. Sağlıklı tarifler yapmak isterseniz de aysbelle’in fit tarifler köşesinde birçok pratik ve lezzetli tarif bulabilirsiniz. 🙂

Instagram’ da aysbelle sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Instagram adresleri:

aysbelle

aysbelle home

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir